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 A BY-LAW TO REGULATE TRAFFIC WITHIN THE 
 LIMITS OF THE CITY OF WINDSOR 
 
PART I 
 INTERPRETATION 
 
l.       In this by-law- 
 

(nb) “Power Assisted Bicycle (e-bike)” shall mean a power assisted bicycle as 
defined by the Highway Traffic Act, R.S.O. 1990, cH-8 as amended.  (ADDED 
B/L 135-2012 OCT 1/12) 

 
PART VII 
 REGULATIONS RE BICYCLES 
 
 
25. (1)       No person shall ride a bicycle with a wheel or wheels more than sixty centimetres 

(60 cm) in diameter or a Power Assisted Bicycle (e-bike) upon a sidewalk 
(ADDED B/L 135-2012 OCT 1/12) 

 
 (2)        No person shall operate a bicycle or a Power Assisted Bicycle (e-bike) on the E. C. 

Row Expressway or Dougall Parkway (between Roseland Drive East and Sixth 
Concession Road (ADDED B/L 135-2012 OCT 1/12) 

 
(3) No person shall operate a Power Assisted Bicycle (e-bike) on a pathway shared by 

pedestrians and bicycles or on a pedestrian trail. (ADDED B/L 64-2013 MAY 
6/13)  

 
A. The highways set out in column 1 of Schedule “R” hereof, between the limits set out in 

Column 2 of Schedule “R” hereof are hereby designated as “Bicycle Lanes” and are 
solely for the use of bicycles. (added B/L 403-2001, Nov./2001) 

 
B.         i. Subject to section 25C no person shall operate a vehicle other than a bicycle or a 

Power Assisted Bicycle (e-bike) in any lane or portion of a lane designated under 
Schedule “R” except:  (ADDED B/L 135-2012 OCT 1/12) 

 
(1) For the purpose of ingress to or egress from a private lane or driveway 

adjacent to the designated lane; 
 
(2) For the purpose of making a turn at a highway intersecting the designated 

lane; 
 
(3) For the purpose of entering or exiting a curb lane used for parking; 
 



(4) For the purpose of actually being engaged in the loading or unloading of 
disabled persons as defined in the Highway Traffic Act and its 
regulations; or 

 
(5) For the purpose of a school bus actively engaged in the picking up or 

dropping off school children. 
 

            ii. A person operating a vehicle in a designated lane for the purposes set out in 
Subsection I (1), (2), (3) and (4) shall not operate the vehicle in the lane for a 
distance exceeding forty-five (45) metres. (added B/L 403-2001, Nov./2001) 

 
C. Section 25 B. does not apply to the following vehicles which are driven or stopped in any 

lane or portion of a lane designated under Schedule “R”: 
 

 
i. Emergency vehicles, being vehicles operated to assist in fire fighting and fire 

prevention, ambulances, and vehicles operated by the Windsor Police Service. 
 
ii. Public transit motor vehicles owned and operated by the Transit Windsor as part 

of its regular public transportation service. 
 
iii. Vehicles actually engaged in works, undertaken for or on behalf of The 

Corporation of the City of Windsor, Transit Windsor or a public utility, including 
utilities providing telephone, natural gas or cable television services. (added B/L 
403-2001, Nov./2001) 

 
 


